JOSE DÁVILA | UNTITLED

PRIVATE COLLECTION, VALLE DE BRAVO, MEXICO
PERMANENT INSTALLATION SINCE 2016
This work by Jose Dávila seeks to bring the sculptural language to the plane of the architectural experience. Taking inspiration from the minimalist "Stacks" that Donald Judd ran beginning in the 1960s; Dávila reconfigures these works into a spatial experience, generating a type of passable pavilion. The simple geometric forms used by Judd, when magnified, become inhabitable and penetrable spaces; the verticality of the original sculptures is transformed into a horizontal composition, making the relationship with the human scale even more evident. The piece is executed with a reused cargo container cut into sections; remaining ambiguously between the monument, the povera installation and the useful architectural space.
Commissioned by Travesía Cuatro, Madrid.
Untitled, 2015
Intervened shipping container and epoxy paint
285 x 245 x 2360 cm

© Courtesy of the artist and Travesía Cuatro, Madrid
© Photo: Agustín Arce